Påbygg, tilbygg eller kjeller

Hva du kan gjøre på eiendommen din kommer an på hvilke regler som gjelder for din eiendom. Denne informasjonen er tilgjengelig gjennom kommunen sin kartløsning.

Med påbygg, tilbygg og kjeller eller underbygg, mener vi utvidelser av bygningen oppover, bortover eller nedover.

Påbygg er en ny bygningsdel som plasseres på en eksisterende konstruksjon. En ekstra etasje er et typisk påbygg. Andre eksempler er arker og takopplett. Påbygg er alltid søknadspliktig.

Tilbygg er en utvidelse av bygningens grunnflate. Eksempler er terrasser og boder.

Du trenger ikke søke dersom:

Tilbygget ikke kommer i konflikt med plankart eller bestemmelser

• Tilbygget er inntil 15 kvadratmeter, uten rom for varig opphold, minst 4 m fra nabogrensen
  • Tilbygget plasseres med tilstrekkelig avstand fra offentlig vei, sjø og vassdrag. Du må alltid sjekke om det er en byggegrense når du er nærmere sjø, vann og bekker enn 10 meter, og nærmer offentlig vei enn 50 meter.

Tillatt bruk:

Eksempler på hva tilbygget kan være:

• terrasse
  • åpent overbygget inngangsparti
  • andre enkle takoverbygg med understøtting
  • søppelskur
  • ved- eller sykkelbod

Eksempler på hva tilbygget ikke kan være:

• Kjøkken
  • Stue
  • Våtrom
  • Entre
  • Gang
  • Isolert vinterhage
  • Verksted
  • Atelier
  • øvingslokale

Du må informere kommunen om tiltakets plassering senest når det er ferdigstilt, slik at plasseringen føres inn i kommunens kartgrunnlag. Dette gjør du med skjemaet «Melding om bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt» som du finner på DIBK.no.

Du må huske å legge ved kart.

Du kan søke på egenhånd dersom:

• Tilbygget har bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på mindre enn 50 kvadratmeter. Tilbygget kan i tillegg ha kjeller dersom kjellertaket er mindre enn 1,5 meter over terrenget rundt bygningen.

Søk på egen hånd

Du må søke ved hjelp av fagfolk dersom:

• Du skal bygge eller rive et påbygg.
  • Tilbygget er større enn 50 kvadratmeter.
  • Du skal bygge under en eksisterende bygning.

Søk ved hjelp av fagfolk