Omdisponering og deling av landbrukseiendom

Dyrka og dyrkbar jord er en grunnleggende ressurs for å sikre matforsyningen på kort og lang sikt. Dersom eieren av en landbrukseiendom ønsker å bruke dyrket jord til annet enn jordbruksproduksjon, må det derfor søkes kommunen om tillatelse til dette.

Dispensasjon fra LNF-formål

Omdisponering av dyrka og dyrkbar jord, skjer ved at kommunen vedtar planer etter plan- og bygningsloven om at arealet skal brukes til annet enn landbruk. Det kan også skje ved at enkeltpersoner etter reglene i jordloven søker om å bruke hele eller deler av eiendommen til noe annet enn landbruksproduksjon.

Fradeling av landbrukseiendom

Dersom eieren av en landbrukseiendom ønsker å overdra deler av eiendommen (for eksempel skille ut tomter) til noen andre, er det nødvendig med samtykke fra landbruksmyndighetene.