Skriftstørrelse

Strandtorn - Farsunds kommuneblomst

strandtorn1

Farsunds kommuneblomst er Strandtorn (Eryngium maritimum), en plante i skjermplantefamilien og blomstrer i august/september med vakre ametystblå kronblader. Strandtorn finnes på sanddynemark, en sjelden naturtype i Norge, svært viktig for biologisk mangfold.
Den har et dekke av voks for å hindre uttørring og slitasje fra flygesand.
For å få feste og nok vann, har den et kraftig rotsystem. Tornene beskytter den mot beiting, for ingen tar vel et bit av disse!
Frøenen hos strandtorn spres ved at de fester seg til forbipasserende dyr. Stengelen kan også brekke for så å bli blåst av vinden til en grop eller et gjerde der den kan slippe førene. Planten er flerårig. Den øverste delen av planten forsvinner om vinteren, mens den nederste delen spirer på nytt om våren.

Over 90% av den norske bestanden av strandtorn vokser i dag på Lista. Strandtornen finnes fra Norge til Nord-Afrika. Dessverre begynner den å bli svært sjelden i Norge. Dette skyldes ferdsel, fjerning. Gjødsling og gjengroing. Strandtorn er en fredet, og en sterkt truet art her i landet. Bare se, men ikke røre!

strandtorn6

  • Last updated on .

Besøksadresse

Åpningstider mandag - fredag: kl. 8-15
Brogaten 7, 4550 Farsund

Postadresse

Farsund kommune
postboks 100, 4552 Farsund

Kommunenummer: 4206
Organisasjonsnummer: 964 083 266

Kontakt oss

Telefontid mandag - fredag: kl. 8-15
Sentralbord: 38 38 20 00

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Om nettstedet

Ansvarlig redaktør: Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Personvern og informasjonskapsler

Følg oss