Folkehelsearbeid - veien til god helse og alle

Folkehelsearbeidet i kommunen er et ansvar som går på tvers av alle sektorer. Folkehelsearbeid handler om den totale innsatsen for å opprettholde, bedre og fremme befolkningens helse gjennom å svekke faktorer som medfører helserisiko, og styrke faktorer som bidrar til bedre helse.

De negative påvirkningsfaktorene virker helsenedbrytende, enten det er røyking, ting vi spiser og drikker, eller forhold i det sosiale eller fysiske miljøet rundt oss. Positive faktorer handler blant annet om styrkende faktorer i miljøet rundt oss, - om vårt forhold til våre nærmeste og de nettverk vi inngår i, og i hvilken grad livet oppleves å ha mening og å være forutsigbart og håndterbart.

Etter folkehelseloven har kommunene ansvar for å ha oversikt over lokale folkehelseutfordringer og ut fra dette iverksette hensiktsmessige tiltak.