• Hjem
  • Om oss
  • Nyhetsarkiv

Råd fra sentrale helsemyndigheter - snørrete barn skal holdes hjemme fra barnehage

Koronasykdom hos barn er oftest en mild sykdom, og symptomene kan også være bare snørring.
• Dersom det oppdages et koronatilfelle i en barnehage, vil det få store konsekvenser i form av karantene for nærkontakter. I siste instans kan det være nødvendig å stenge barnehagen noen dager til uker.
• En streng overholdelse av disse reglene vil også sikre mot smitte av andre sykdommer, som forkjølelse, influensa, omgangssyke, øye- og ørebetennelse og bronkitter. Erfaringene fra svineinfluensaen i 2009-2010 var at dette skjedde: Det var betydelig mindre fravær i barnehager og skoler enn vanlig den vinteren. Derfor er det en viss sannsynlighet for at nettoeffekten av dette tiltaket er at antallet fraværsdøgn gjennom vinteren for voksne og barn i barnehagen blir redusert. Mange barn har på denne måten fått en bedre barnehagehverdag.
• Pr. i dag (26. juni) er det svært lite koronasmitte i omløp, men vi vet at pandemien vil vare ett år eller mer framover. Det er derfor viktig å ha tiltak som er konstante over tid, erfaringen til nå er at stadig endring i råd og tiltak skaper utrygghet og gjør det vanskelig for barnehagene å forvalte disse reglene.
• Barn som har gjennomgått luftveisinfeksjon må ha vært symptomfrie 1 dag før de kan sendes i barnehage.
• Ved allergi, eller annen forklaring på luftveissymptomer enn infeksjon, kan det være behov for at tilstanden avklares av fastlegen.
• Det anbefales at det etableres en dialog med foresattes arbeidsgivere for å øke forståelsen for at man må være hjemme også med barn som kun har milde luftveissymptomer.
(KILDE: Dagfinn Haarr og Priscilla Hilton
kommuneoverleger i Kristiansand)