Jodtabletter ved atomhendelser

Ved en eventuell atomhendelse er det anbefalt at barn og unge tar jodtabletter raskt. Farsund kommune har laget en plan for hurtig utdeling av slike jodtabletter og utdeling kan skje når barn er i barnehage eller skole. Det kreves samtykke fra foreldre/foresatte for å gi barn jodtabletter.

Jodtabletter ved atomhendelser

Dagens trusselbilde tilsier at jodtabletter kan bli aktuelt som tiltak ved atomhendelser over hele landet. Målgruppen er barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Europas kjernekraftverk eldes og risikoen for alvorlige ulykker øker. Ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten er sterkt økende og en ulykke med et slikt fartøy kan gi radioaktive utslipp som rammer Norge. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt. Dersom det blir et utslipp av radioaktivt jod, kan jodtabletter være ett av de beskyttende tiltak som Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler. Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at jodtablettene fra det sentrale lageret i Oslo forflyttes ut til kommunene og at alle kommuner har tabletter tilgjengelige for sine innbyggere i målgruppen inkludert der barn og unge oppholder seg på dagtid som f.eks. skoler og barnehager.

Samtykke ved utdeling av jodtabletter og Informasjonsskriv om jodtabletter finner dere i følgende dokumenter:

pdf11_jod_samtykke_bh_skole_2019_03.pdf

pdf04_jod_info_til_befolkning_2019_03_19.pdf